Rouwen in multicultureel Nederland
Rouwen in multicultureel Nederland

Rouwen in multicultureel Nederland

Rouwen in multicultureel NederlandDit congresfestival vereist een woord ter inleiding

Gezien in een breder geschiedkundig verschiet, is het tijdsbestek, waarin in Nederland de wetenschap van het ritueel rouwen beoefend wordt, eeuwen oud. De wetenschappelijke erfenis van rouwbegeleiding is, ondanks de onrust aller tijden niet verloren gegaan. Rouw gaat je leven lang mee.

In het tegenwoordige multiculturele Nederland is het rouwen in een ander daglicht komen te staan. Een eeuwenoud beroep begrafenis begeleider (met vele schelnamen) veranderde in een eerzaam beroep. Het voorbijgaande leven van de overledene wordt tijdens een uitvaartdienst breed in de belangstelling gezet. Duurzaam en een groene begrafenis staat hoog in het vaandel. Zo horen eten en drinken tot onze eerste maar ook laatste levensbehoeften van een mens. Vanuit het culinair erfgoedcentrum kreeg ik de gelegenheid door veldwerk deze momenten bij het einde van een leven als onderzoeker vast te leggen. Ik heb mij hoofdzakelijk beziggehouden met de eetcultuur op het platteland. Verzamelde door middel van een enquête, bij de eerste- tweede en derde generatie in multicultureel Nederland herinneringen in eet en geur momenten bij het begeleiden levenseinde. Tekende deze op in woord en beeld. Al deze opgenomen herinneringen zullen als Immaterieel erfgoed worden vastgelegd voor de volgende generatie. Voeding als ritueel eetcultuur, herinneringen aan eetmomenten tevens als geur momenten vast te leggen als bijzondere familiegebeurtenissen.

Dit congrestival gaat over alledaagse dingen in rouwcultuur. Wat hebben veranderingen door eeuwen gebracht naar het rouwen van nu. Wat zijn de memorabilia die overgebleven zijn en wat zijn de mogelijkheden nu.

Wij als team van NIEUW BAKJE TROOST heten u van harte welkom. En hopen dat u veel genoegen haalt tijdens dit unieke congrestival. Dat u herinneringen aan geur en eetmomenten mag ophalen.

 

Door Carolina Verhoeven
19 augustus 2021
www.culinairerfgoedcentrum.com