Papillon Uitvaart
Papillon Uitvaart


Papillon Uitvaart

Een kleuter gaat op onderzoek, springt, beleeft, maakt plezier, vraagt ‘waarom’, heeft fantasie, is verdrietig, voelt….

Rouw van een kleuter

Ook een kleuter komt soms in aanraking met de dood en heeft vaak nog nooit een begrafenis of crematie meegemaakt. Het is belangrijk om zo’n gebeurtenis stap voor stap met een kleuter door te nemen. Een kleuter heeft nog geen vaardigheid om met dit verdriet om te gaan en te beseffen dat de dood iets definitiefs is. 

Bied de rouwende kleuter daarom geborgenheid en veiligheid, werk met de veerkracht en de mogelijkheden van de kleuter. Neem de kleuter serieus, wees eerlijk en duidelijk, sluit de kleuter niet buiten, geef vertrouwen en benadruk dat de overledene veel van hem/haar heeft gehouden.

Herinneringshart

Tijdens de opleiding tot uitvaartbegeleider, waarin ik in mijn slotstuk meer aandacht wilde geven aan de kleuter tijdens de uitvaart, is het idee ontstaan om een herinneringshart te maken.

Het herinneringshart, twee harten, één voor de overledene en één voor het kind, kan men inkleuren tijdens de afscheidsplechtigheid. Het is gemaakt op 2mm displaykarton en zit met 4 nikjes vast zodat het er niet uit kan vallen tijdens het kleuren. Op ieder gewenst moment kan het herinneringshart er uitgedrukt worden om het als ritueel in te zetten tijdens de afscheidsplechtigheid, op de begraafplaats of het crematorium.

Het herinneringshart zit in een wit tasje met een zwart hartje. Een klein zakje met 4 Crayon Rocks krijtjes is toegevoegd.

Door kleuters te betrekken bij de uitvaart help je ze een stukje in hun rouwproces.

Fotocredits: Elise Oggel