De gezichten achter het congrestival NIEUW BAKJE TROOST
De gezichten achter het congrestival NIEUW BAKJE TROOST

De gezichten achter het congrestival NIEUW BAKJE TROOST

De gezichten achter het congrestival NIEUW BAKJE TROOST



Immanuel BaanHet congrestival NIEUW BAKJE TROOST is een initiatief van Immanuel Baan (uitvaartbegeleiding), Carolina Verhoeven (culinair erfgoedcentrum), Winny Bos (levenseinde doula) en Eric van Veluwen (congrescentrum Antropia).

En in deze blog lees je meer over Immanuel.
Immanuel is een van de gezichten achter het congrestival NIEUW BAKJE TROOST.

Als uitvaartbegeleider begeleidt hij familie en naasten bij het afscheid van hun dierbare, gericht op wat zij nodig hebben. Van huis uit groeide hij op met belangrijke elementen als eerbied voor de natuur, het belang van rituelen en de waarde van persoonlijke verbindingen met de mensen om ons heen.

Aandacht voor duurzaamheid en ‘liefdevolle aandacht’ voor de overledene, de naasten en de natuur zijn dan ook belangrijke elementen in zijn werk.

“Ik ontmoet bij ieder afscheid een andere familie, met hun eigen normen en waarden, hun eigen verdriet en eigen herinneringen. Dat ik samen met hen van al die puzzelstukjes iedere keer een ander schilderij als afscheid kan maken, maakt mijn werk heel bijzonder en waardevol.”

Wat is een duurzame uitvaart?

We vinden het steeds belangrijker om na te denken over hoe wij de wereld achterlaten. Duurzaamheid bij onze aankopen daar hebben we inmiddels wel een beeld bij. Maar hoe je er vorm aan kan geven bij een uitvaart, dat is nog veel minder bekend.
Voor Immanuel is duurzaamheid bij het afscheid een zo klein mogelijke footprint achterlaten. Natuurlijk binnen hetgeen er past bij degenen die afscheid nemen. Zo kan je bijvoorbeeld keuzes maken over de manier van vervoer van de overledene en de bezoekers van de uitvaart, kiezen voor een duurzame mand of kist en kiezen voor vegetarische en locale catering bij de receptie. Zo heeft Immanuel een rouwbakfiets als duurzaam alternatief voor het rouwvervoer van een overledene.

“Als iemand overlijdt en mensen zijn niet voorbereid, dan gaan de oogkleppen op. Mensen kunnen dan eigenlijk alleen nog maar bedenken wat ze al een keer eerder hebben gezien, of wat ze aangedragen krijgen door een begrafenisondernemer. Ik hoop met het congrestival aan bezoekers te laten zien hoe het ook anders kan.”

Van koffie met cake naar nieuw bakje troost
Immanuel hoopt dat het congrestival mensen inspireert eerder na te denken over hun eigen afscheid en ze te laten zien dat er alternatieven zijn voor de standaard uitvaart in een aula en met een zwarte rouwauto. ‘Denk aan dingen die bij jou passen, bij jou leven, zodat het afscheid past bij wie jij bent of bij wie jij was. Dat is belangrijk voor degene die achterblijven. Zij kunnen heel veel troost putten uit een uitvaart die de sfeer ademt van degene van wie afscheid wordt genomen.’ Als mensen in gesprek komen over de dood met hun kinderen, kleinkinderen en naasten, is het congrestival voor Immanuel geslaagd. Juist dit voorbereiden en erover praten is van groot belang voor alle generaties rond een toekomstig afscheid.
Immanuel is zelfstandig uitvaartbegeleider bij Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding in Midden Nederland
en initiatiefnemer van de Rouwbakfiets